de beste nieuwsservers & informatie over usenet

Wat is SSL en hoe gebruik ik het?

Extreme Usenet Pakketten

De term SSL staat voor Secure Socket Layer. SSL zorgt voor encryptie van de verbinding tussen jouw computer en je Usenet provider. Veel systemen voor internetbankieren gebruiken dezelfde coderingstechniek. Het beveiligen van de verbinding via SSL heeft een aantal voordelen:

  • Andere partijen kunnen niet zien hoe je downloadt en wat je downloadt. Veel mensen vinden hun privacy op internet een belangrijk onderwerp en besteden hier steeds meer aandacht aan. SSL is nuttig voor hen om hun privacy te waarborgen.
  • Providers kunnen verkeer dat via de standaard usenetpoort (119) verloopt bewust afknijpen. Deze praktijk wordt ‘traffic shaping’ genoemd. Door een alternatieve SSL poort te gebruiken kan dit voorkomen worden en kun je sneller downloaden.
  • Als je gebruik maakt van een onbeveiligd netwerk dan zordt het gebruik van SSL ervoor dat je logingegevens (gebruikersnaam en wachtwoord) niet door derden onderschept en misbruikt kunnen worden.

Als nadeel van SSL wordt wel genoemd dat het downloadproces trager kan verlopen doordat er een codering en decodering van de gegevens moet plaatsvinden tussen de Usenet-server en je computer. In de praktijk valt dit vaak mee en ben ik weinig klachten tegengekomen van Usenet gebruikers hierover.

SSL biedt overigens geen bescherming tegen virussen en malware. Je moet altijd opletten wat je downloadt en dat verandert niet met het gebruik van SSL. SSL zorgt enkel voor een gecodeerde verbinding, maar heeft geen enkele invloed op de bestanden die je downloadt.

Hoe gebruik ik SSL?

Allereerst heb je een payserver nodig die ondersteuning biedt voor SSL. Tegenwoordig is SSL eigenlijk bij de meeste aanbieders een standaard optie geworden. Een aanbieder als Giganews biedt bijvoorbeeld ook bij hun meest beperkte en goedkoopste pakketten al SSL encryptie aan.

Als je een pakket hebt gevonden bij een payserver, dan krijg je van hen een gebruikersnaam / wachtwoord en de gegevens voor de host / server. Ook kun je op de site van je Usenet provider vinden wat de poort (port) voor de SSL verbinding is. De standaard poort voor SSL is 563. Het kan zijn dat je Usenet aanbieder ook nog één of meerdere alternatieve SSL poorten beschikbaar heeft gesteld.

Tenslotte moet je je newsreader instellen op het gebruik van de beveiligde SSL verbinding. Hoe dat precies gaat is afhankelijk van de newsreader die je gebruikt. Hieronder zie je hoe je dit met SABnzbd doet.

SABnzbd SSL instructies

Voor het populaire programma SABnzbd ga je naar de Config-pagina en selecteer je het tabblad “Servers”. Daar kun je vervolgens een nieuwe server toevoegen via de knop: “Add server”.

Dan krijg je een lijstje te zien waar je alle servergegevens moet invullen. Om gebruik te maken van de SSL verbinding, zet je een vinkje in het vakje voor “SSL” en bij “Port” vul je het SSL poortnummer in dat je van je Usenet provider hebt gekregen. Vaak zal dit dus poort 563 zijn, maar sommige aanbieders bieden alternatieve poorten aan zoals 443, 80 of 81. Kijk dit zo nodig even na op de site van je Usenet provider.

Om de server toe te voegen in SABnzbd klik je op de “Add Server”-knop. Het is een goed idee om eerst de verbinding even te testen via de “Test server”-knop. Als de verbinding niet werkt, controleer dan de gegevens die je hebt ingevuld nog eens goed./strong.

Dan krijg je een lijstje te zien waar je alle servergegevens moet invullen. Om gebruik te maken van de SSL verbinding, zet je een vinkje in het vakje voor