de beste nieuwsservers & informatie over usenet

GrabIt Handleiding

Extreme Usenet Pakketten

Het programma GrabIt is een gratis newsreader (nieuwsreader) voor Windows. Er is geen versie voor de Mac. Het programma is erg geschikt voor beginnende Usenet gebruikers.

Enkele voordelen van GrabIt zijn:

  • Ondersteuning voor NZB bestanden
  • Makkelijk in gebruik en een duidelijke interface
  • Ingebouwde zoekfunctie (maar slechts een beperkt aantal zoekopdrachten per dag in de gratis versie)

In deze handleiding zullen we eerst de installatie van GrabIt behandelen. Op de volgende pagina bekijken we nog hoe we de instellingen van GrabIt kunnen aanpassen.

GrabIt Downloaden

De eerste stap is om GrabIt te downloaden. Ga hiervoor naar de GrabIt website (Shemes.com) en klik op de download knop, of ga naar de download-pagina.

GrabIt installeren

Open het zojuist gedownloade bestand en de installatieprocedure zal beginnen. De eerste stappen spreken voor zich: klik op ‘next’ (volgende) op het welkomstscherm van de installer en accepteer daarna de ‘license agreement’. In het volgende scherm kies je een map waarin je GrabIt wilt installeren en kies je de map van het Start-menu waarin de snelkoppelingen geplaatst worden.

Dan zie je het volgende scherm:

GrabIt installatie: associƫren met NZB bestanden

Met de laatste optie associeer je GrabIt automatisch met NZB bestanden. Deze optie wil je aanvinken (staat standaard al aangevinkt). GrabIt zal dan automatisch de GrabIt client openen en de bestanden downloaden wanneer je een NZB bestand downloadt en opent, bijvoorbeeld via een NZB bestand dat je hebt aangemaakt met behulp van een NZB zoekmachine.

In het laatste scherm klik je tenslotte op ‘Install’ en de installatie begint.

Als de installatie is afgerond dan zal GrabIt voor de eerste keer starten.

Grabit configuration wizard

Bij de eerste start van GrabIt zal er een wizard beginnen die je helpt bij het instellen van de nieuwsserver gegevens:

GrabIt installatie: nieuwsserver gegevens invullen

Hier moet je de nieuwsserver gegevens invullen (‘Usenet hostname’) van de provider die je toegang verschaft tot Usenet. Maak je gebruik van je internetprovider (ISP) dan kun je kijken op onze pagina met provider serveradressen voor het adres. Als je gebruik maakt van een betaalde server (payserver) dan heb je deze gegevens gekregen bij het afsluiten van je abonnement.

Nu moeten we de account informatie voor de newsserver invullen:

GrabIt installatie: gebruikersnaam en wachtwoord opgeven

Bij veel internetproviders hoef je hier niets in te vullen en kun je op ‘next’ klikken. Bij enkele ISP’s moet je je echter wel aanmelden met je gebruikersnaam en wachtwoord. De providers waar dit het geval is hebben we aangewezen op de pagina serveradressen (zie het veld met opmerkingen). Heb je een abonnement op een payserver dan heb je de login-gegevens gekregen van de aanbieder van de dienst, waarschijnlijk via een e-mail.

Klik in het laatste scherm op ‘Finish’ om de configuratie te voltooien. GrabIt is nu klaar voor gebruik. Je kunt nu via een NZB zoekmachine een NZB bestand aanmaken en openen. Als je het NZB bestand opent dan zal GrabIt gestart worden, waarna de download zal beginnen.

In principe is dit voldoende informatie om GrabIt te kunnen gebruiken. In het volgende artikel kijken we nog naar enkele instellingen binnen GrabIt die we kunnen aanpassen en hoe we een server kunnen wijzigen en toevoegen: