de beste nieuwsservers & informatie over usenet

GrabIt Instellen

Extreme Usenet Pakketten

In het vorige artikel hebben we de installatie van GrabIt behandeld. Nu kijken we nog naar enkele geavanceerde instellingen die we eventueel kunnen aanpassen en lees je hoe je een nieuwsserver kunt toevoegen aan GrabIt of de gegevens van een bestaande server kunt aanpassen.

Start allereerst GrabIt op. Klik vervolgens in het menu op “Edit » Preferences”.

Het instellingen-scherm van GrabIt verschijnt en je ziet het tabblad voor de interface van GrabIt:

GrabIt instellingen: Interface

Sommige gebruikers willen graag GrabIt uit de taakbalk verwijderen als ze het programma minimaliseren. Vink daarvoor het vakje voor “Minimize to tray” aan.

De opties “Disable save batch and exit” en “Disable restart batch” regelen het hervatten van downloads. Als je de vinkjes laat staan (standaard) dan zal GrabIt automatisch opslaan waar de download is afgebroken als je GrabIt afsluit en zal het bij de herstart van het programma automatisch de download hervatten. Ik heb de vinkjes laten staan.

Bij “Grab button default action” kun je kiezen wat GrabIt zal doen wanneer je op de “Grab”-knop klikt in het menu. Standaard zal GrabIt de geselecteerde bestanden dan downloaden (grab selected).

In het tabblad Visual kun je visuele zaken instellen, zoals de gebruikte lettertypes en de weergave van knoppen en tabbladen. Dit menu laten we hier verder buiten beschouwing.

Het tabblad Folders regelt waar de downloads opgeslagen worden. Eventueel kun je hier de standaardmappen wijzigen door op de iconen met de puntjes (…) te klikken en een andere map te selecteren. Dit kan handig zijn wanneer je bijvoorbeeld al een apart station of een aparte map ingericht hebt voor je downloads. Met “Create separate download folders for each newsgroup” kun je automatisch nieuwe mappen laten aanmaken voor downloads uit verschillende nieuwsgroepen. Zelf vind ik het prettiger om de downloads in één map te krijgen en niet in mappen die een nieuwsgroepnaam gekregen hebben. Je kunt dan later zelf de bestanden eventueel organiseren en in andere mappen plaatsen.

In het tabblad Batch heb ik niets veranderd en vind ik dat de standaardwaarden goed zijn voor mij. Je kunt hier o.a. de prioriteit aangeven van het downloaden, decoderen en hoe snel informatie wordt bijgewerkt.

Ook voor de tabbladen Advanced en History raad ik je aan de standaardinstellingen niet te wijzigen.

Onder Repair and Extract kun je aangeven hoe beschadigde bestanden behandeld moeten worden door GrabIt. Standaard worden bestanden in de door jou geselecteerde downloadmap automatisch gerepareerd en zullen de PAR bestanden die daarvoor gebruikt worden automatisch worden verwijderd bij een succesvol herstel.
Archieven worden standaard automatisch uitgepakt in een aparte submap in je downloadmap. Na het uitpakken zal het archiefbestand automatisch verwijderd worden. Ook hier raad ik aan de standaardinstellingen te laten staan en dus alleen het vinkje onder ‘Triggers’ niet aan te vinken en de rest van de opties in dit tabblad wel.

Een nieuwsserver wijzigen

GrabIt: gegevens van nieuwsserver aanpassen

In het tabblad Servers lezen we hoe we de serverinstellingen kunnen aanpassen. We lezen daar dat we in het hoofdscherm van GrabIt moeten zijn. Klik op OK. Nu kom je weer in het hoofdscherm terecht. Aan de linkerkant zien we een vak met daarin de tekst “My GrabIt”. Als het goed is zie je daar de naam van de nieuwsserver staan die je tijdens de installatie van GrabIt hebt toegevoegd. Als je de instellingen van deze server wilt wijzigen dan klik je eerst op de naam van de server in het veld, zodat deze geselecteerd is (en blauw wordt). Dan klik je op de rechtermuisknop en selecteer je “Server properties”.

Je ziet dan de volgende opties:

GrabIt: gegevens van bestaande server wijzigen

Bij Hostname vul je het nieuwsserveradres in van je ISP of van je betaalde nieuwsserver.
Bij Port vul je het poortnummer in. De standaardpoort is 119, sommige betaalservers gebruiken een andere poort.
Bij Account name en Password vul je je gebruikersnaam en wachtwoord in. Bij sommige nieuwsservers van ISP’s hoef je hier niets in te vullen, zie ook onze pagina met serveradressen.
Als je provider SSL ondersteunt dan kun je het vakje aanvinken voor Encrypted server connection (SSL).

Met de sliders kun je nog enkele andere zaken regelen, zoals de periode voor timeouts en retries on error. Deze laat ik op de standaardwaardes staan van respectievelijk “2 minutes” en “3 times”. Het is wel belangrijk om bij Maximum allowed connections niet meer verbindingen te kiezen dan zijn toegestaan bij jouw provider. Dit maximum aantal hangt natuurlijk geheel af van de specifieke server en welk abonnement je hebt afgesloten.

Een nieuwsserver toevoegen

GrabIt: een nieuwsserver toevoegen

Het is ook mogelijk om meerdere nieuwsservers toe te voegen aan GrabIt. Klik daarvoor op de tekst My GrabIt aan de linkerkant van het hoofdscherm om de tekst te selecteren. Klik nu op de rechtermuisknop en selecteer “Add server”. Vervolgens vul je het serveradres in van de nieuwe server en eventueel een gebruikersnaam en wachtwoord. Voor een beschrijving van de andere mogelijkheden, zie de uitleg hierboven onder “Een nieuwsserver wijzigen”. Als je alle gegevens hebt ingevuld dan klik je tenslotte op de OK-knop om de nieuwe server toe te voegen.