de beste nieuwsservers & informatie over usenet

Usenet begrippen

Extreme Usenet Pakketten

Uitleg over veel voorkomende Usenet begrippen: een Usenet woordenboek

Op deze pagina geven we een korte uitleg over allerlei Usenet begrippen die je tegenkomt op de sites van aanbieders van nieuwsservers. Deze lijst wordt regelmatig aangevuld.

Usenet woordenboek:

Block account:
Een ‘block account’ geeft je een vantevoren afgesproken hoeveelheid dataverkeer voor een bepaalde prijs. Je kunt dan de afgesproken hoeveelheid data downloaden. Anders dan bij een abonnement wordt een block account niet automatisch vernieuwd en leg je jezelf niet vast aan een (maandelijkse) vaste uitgave.
NNTP(S):
Network News Transfer Protocol. Dit protocol regelt de manier waarop Usenet berichten gedeeld worden tussen servers en hoe deze berichten gepost en gelezen kunnen worden door de software van de gebruikers. Het NNTP verkeer verloopt via poort 119. Er is ook een beveiligde versie van het protocol (NNTPS) die de data versleuteld transporteert met behulp van SSL. Voor NNTPS verkeer wordt poort 563 gebruikt.
Retentie (ENG: Retention):
De tijd (gemeten in dagen) dat een bestand beschikbaar is op Usenet. Het is onmogelijk voor een provider om alle data voor eeuwig te bewaren. Daarom wordt retentie gezien als een maatstaf om te bepalen of een provider een uitgebreid aanbod kan bieden. Als over retentie gesproken wordt dan heeft men het doorgaans over de retentie van binaries. Tekstbestanden hebben een langere retentie.
SSL:
Secure Sockets Layer. Een computer protocol dat gebruikt wordt om met behulp van encryptie data te versturen via internet. Dit zorgt voor betere veiligheid, privacy en het kan de downloadsnelheid helpen doordat sommige ISP’s Usenet poorten afknijpen, maar niet de SSL poorten.
Traffic shaping:
Het manipuleren van bandbreedte door een ISP. Het op deze manier afknijpen van bandbreedte wordt gedaan om de belasting van het netwerk van de ISP te verlagen. Aangezien Usenetverkeer doorgaans via een paar standaardpoorten verloopt (default port: 119, default SSL port: 563), is het voor de ISP eenvoudig om de downloadsnelheid op deze vaak zwaarder belaste poorten te verlagen.